Steeds vaker loop ik tegen mensen aan in mijn zakelijk en prive leven die bijzonder geïnteresseerd zijn in Bitcoins en alles daaromheen. Vandaar dat ik heb besloten een uitgebreid artikel te wijden aan mijn persoonlijke ervaring met Bitcoins in de afgelopen jaren. Het hoofd onderwerp is 10 redenen waarom Bitcoins de toekomst zijn. Tevens wil ik in aan het einde van dit artikel een aantal tips geven hoe iemand kan beginnen met het aankopen van Bitcoins en alles daaromheen, omdat ik zo vaak die vraag krijg.
Wat mij opvalt is dat elke site die nieuws weergeeft veel copy en paste nieuws plaatst en hier maak ik mezelf ook weleens schuldig aan. Als ik elders op een website een goed artikel zie dan plaats ik het hier ook. Waar ik mezelf niet schuldig aan maak is terughoudendheid in advies. Iedereen moet voor zichzelf beslissen wat hij/zij wel of niet doet, maar ik ga wel mijn oprechte mening geven. Overal lees ik altijd dat niemand een koopadvies durft te geven. Mijn mening is dat het een goede tijd is om Bitcoins te kopen en als het doel is om winst te maken. Over een jaar bestaat er naar mijn mening een goede kans dat de koers rond de 650 euro zal liggen. Dit baseer ik op mijn eigen kennis en is mijn persoonlijke inschatting. Bij deze mijn artikel:
10 redenen waarom Bitcoins de toekomst zijn:
1. Banken zijn enorme oplichters
Niemand houdt ervan om opgelicht te worden, maar toch zijn er instanties als banken die ons dagelijks op grote schaal oplichten. Als consument moet je betalen voor het hebben van een rekening. De rente die je krijgt op geld op je spaarrekening is rond 0,3% en banken gaan naar negatieve rente toe in de komende tijd. Dat zou betekenen dat de consument moet gaan betalen voor het hebben van geld. Het hebben van 10.000 euro spaargeld levert nu een 30 euro rente op jaarbasis op. Zakelijk is het nog erger! Banken lenen vrijwel aan niemand geld uit. Wanneer ze dit wel doen vragen ze rond de 4% rente over het uitgeleende geld. Zaken als crowdfunding zijn in het leven geroepen door het falen van banken. Kosten zijn ook exorbitant, want voor bijvoorbeeld mijn sportschool betaal ik 100 euro per maand aan alleen transactiekosten en dan nog de rekening etc. Met Bitcoins zouden dit centen zijn voor het hetzelfde transactie verkeer.
2. Geld op de bank en bezittingen kan je kwijt raken
In tijd van extreme crisis hebben overheden/banken recht om spaargeld van burgers af te pakken (zoals in Cyprus). Met Bitcoins is dit onmogelijk, want de zijn 100% van jou zelf en alleen jij beslist wat ermee gebeurt. Ook kan je in de problemen (schulden) waar soms niets aan te doen is en dan kunnen instanties je bezittingen en geld afpakken, maar Bitcoins is bijzonder lastig als je ze goed opbergt. Dan weet niemand dat je ze überhaupt hebt en dan kan jij en bijvoorbeeld je gezin nog wel gewoon eten en nodige zaken kopen. Een heel interessant buffertje dus die overal ter wereld te gebruiken is. Bitcoin wallets hebben ook altijd een ‘seed’ dat wanneer jou computer crasht of huis afbrand je met een aantal woorden in een reeks achter elkaar altijd je wallet online weer terug kan halen. Je raakt ze niet zomaar kwijt!
3. Cash geld wordt bestreden
Cash geld verbieden is uiteraard bijna onmogelijk toch doet overheid goede stappen in het bestrijden van cash geld, omdat dit zogenaamd door terroristen en criminelen gebruikt wordt. Het 500 biljet wordt aan banden gelegd en langzaam uit de handel gehaald, dat lijkt niet zo spannend, omdat de meeste van ons er toch niet vaak één zien. Echter betekend dit wel dat de waarde van 1/3 van al het cashgeld verdwijnt. Logischerwijs zal overheid over tien jaar de 200 ook weghalen enzovoort. Cash geld is minder aan te verdienen voor overheidsorganen en minder goed te controleren vandaar de wil om het terug te dringen.
4. Je kunt je rekeningen met Bitcoins betalen
Dit punt verbazen veel mensen zich nog continue over! Het misverstand bestaat dat je met Bitcoins niet direct een rekening kunt betalen. Echter heb je een website genaamd Cashilla waarmee je direct rekeningen vanuit Bitcoins kunt betalen! Bankrekening nodig? Welnee! Je kunt gewoon de huur, stroom of wat dan ook in Bitcoins betalen en het bedrijf ontvangt gewoon ouderwetse waardeloze Euro’s.
5. Je kunt een Bitcoin VISA kaart aanmaken
Uiteraard zijn er nog prehistorische bedrijven die geen Bitcoins accepteren (ongelofelijk) en daar sta jij dan met je goede gedrag. Ook hiervoor is een simpele oplossing genaamd XAPO daar kan je een VISA debet kaartje aanvragen die je vol kunt laden met Bitcoins en dan kan je bij alle bedrijven ter wereld die VISA accepteren met Bitcoins betalen (en dat zijn er nog al wat). Daarnaast kan je ook harde euro’s uit de ATM (pin automaat op straat) halen (tot 2000 euro per dag). Overheid ons maar wijsmaken dat je niets met Bicoins kan en dat alleen criminelen en terroristen ze gebruiken. Natuurlijk zijn er ook genoeg bedrijven waar je direct Bitcoins kunt uitgeven.
6. Bitcoin heeft al enorme groeifases doorgemaakt
Bitcoin heeft al een koers gehad van bijna 900 euro in november 2013, maar daar doel ik nog niet eens specifiek op. Ik bedoel de groeifase van een economie met een economische ‘bubble’ naar bijna 900 euro en een crash naar 200 euro en dan weer terug op krabbelen naar 400 euro en daar goed stabiel blijven.
7. Bitcoins wordt steeds meer algemeen geaccepteerd
Inmiddels wordt het fundament steeds sterker doordat Japan Bitcoins heeft erkent en Steam Bitcoin gebruik voor het enorme platform dat zij hebben in de gaming wereld. Dit sterke fundament zorgt ervoor dat mijn geloof in de toekomst erg sterk is. Het geloof in Bitcoin wordt steeds groter net als het aantal gebruikers en dat zal de koers ook enorm goed doen. In Zwitserland zijn ze er ook mee bezig. Steeds meer erkenning voor de Bitcoin als valuta.
8. Het systeem is decentraal en waterdicht
Niemand kan de blockchain beïnvloeden of corrupt maken, omdat het decentraal is (in handen van niemand). Het is in handen van iedereen die eraan mee doet en niet een piramide spel of ponzi fraude. Tevens verdient er niemand grove commissies aan jou, want wallets kosten geen geld en overmaken kost maar een paar cent die terug in het systeem geïnvesteerd wordt. In totaal worden er maar 21 miljoen Bitcoins gemaakt en dat zal onder geen enkele voorwaarde veranderen. Dat wil zeggen wanneer de vraag groter wordt dan het aanbod dat de koers gaat stijgen. Een Bitcoin is nu 400 euro, maar dat kan in de toekomst wel 10.000 euro zijn als er veel mensen aan mee gaan doen. Transacties worden goedgekeurd door miners en geregistreerd in de Blockchain waardoor alles eerlijk verloopt en geregistreerd wordt.
9. Je betaalt weinig of zelfs geen belasting over Bitcoins
Bitcoin is door de Nederlandse staat niet erkend als valuta en wordt gezien als fictief rendement waardoor het in box 3 valt (net als de eerste €24.437 van regulier spaargeld). Officieel moet je Bitcoins wel opgeven aan de belasting (die willen ook stukje van de taart uiteraard), maar je bent vrij in die keuze om te doen wat je zelf wilt. Het is lastig na te gaan of iemand Bitcoins in bezit heeft wat betekent dat ze niet snel op de stoep staan (voorlopig).
10. Bitcoin is het begin van nog iets veel groters (Altcoins)
Bitcoin is momenteel de grootste Coin (qua market cap), maar er zijn nog honderden Altcoins. Bijvoorbeeld Madesafecoin (the internet of things) en Ethereum die al bewezen hebben snel in waarde te groeien. Deze coins krijgen allemaal een functie zoals decentraal internet en nog vele andere dingen. Met Bitcoins kan je via Poloniex ook weer investeren in deze altcoins. Doordat de market cap (waarde van alle coins totaal) en koers van deze coins nog laag is kan het gemakkelijk vele malen over de kop gaan en jouw investering dus ook. Let op dit is wel iets riskanter als gewoon Bitcoins en vraagt wat meer vaardigheid.
Hoe begin ik met Bitcoins?
JA ik ben overtuigd ik wil ook Bitcoins! Wat nu?
Hier zal ik volgende week heel uitgebreid op ingaan. Alvast een paar tips over wat je kunt lezen/kijken om er een beetje in te komen:
- Het Bitcoin evangelie is een mooie documentaire die de veel onderwerpen rondom Bitcoin in beeld brengt.
- Wat is Bitcoin nog een korte video met uitleg.
- Lees even rond op deze site en kijk video’s over de verschillende onderwerpen.
- “Book of satoshi” is een boek dat heel diep ingaat op Bitcoins.
- Hoe je een bitcoin portemonnee aanmaakt
Adviseer ik om direct al je rekeningen op te heffen en je spaargeld om te zetten in Bitcoins? Nee dat niet zozeer! Natuurlijk bestaat er een klein risico en daarom is het verstandig om erin te groeien en bijvoorbeeld met kleine beetjes te beginnen en zodra je het doorkrijgt kun je steeds verder gaan. Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat er leuk geld mee te verdienen is! In de reacties hoor ik graag uw ervaringen, mening en vragen over Bitcoins.