De fiscale recherche heeft op vijftien adressen invallen gedaan en tien mensen aangehouden ivm een grootschalig onderzoek. De mannen, allemaal rond begin twintig, worden ervan verdacht drugs te hebben verkocht op het zogenaamde “dark-web” in ruil voor bitcoins. De mannen liepen tegen de lamp toen ze de bitcoins wilden omruilen naar cash-geld. Drugs kopen en verkopen met bitcoins wordt door sommigen gezien als een ideale oplossing? In de praktijk is het iets lastiger, zoals ook deze mannen weer ondervonden.
De bitcoin drugsbende zou voor zo’n twintig miljoen aan drugs hebben verhandeld waarvan de opbrengsten gedeeltelijk naar Marokko werden gesluisd. In dit geval trokken de banken aan de bel toen er regelmatig grote bedragen aan cashgeld werden opgenomen door de zogenaamde geldezels. Geldezels zijn tussenpersonen die het geld pinnen zodat de criminelen zelf niet op de voorgrond komen. Uiteindelijk wist de recherche, volgens eigen zeggen, toch de link te leggen naar de digitale portemonnee. Inmiddels heeft justitie beslag gelegd op de digitale portemonnees van de bende, die zich in Amerika en Australië bevinden. Het is volgens hen nog onduidelijk of en zo ja hoeveel bitcoins zich daarin bevinden. Nu kan je volgens mij niet echt “beslag leggen” op een digitale portemonnee, je kan bij de bitcoins of je kan het niet. Mochten ze dus echt “beslag hebben gelegd” dan weten ze precies hoeveel Bitcoins erin zitten maar misschien willen ze dat niet vrijgeven?
Niets nieuws onder de zon
Criminaliteit met Bitcoins is niet iets nieuws, al eerder ontdekte men dat bitcoin gebruikt kan worden voor schimmige of criminele activiteiten. Voor de meeste criminelen liep dat echter niet goed af maar dat terzijde. Cybercrime met Bitcoin of andere cryptocurrencies is niet meer weg te denken daarom werd er bijvoorbeeld recent een Stoomcursus cybercriminaliteit met bitcoins georganiseerd door TNO. Een ander goed voorbeeld van cybercrime met bitcoins is uiteraard de dark-web marktplaats Silkroad, welke ook opgerold werd. In juli 2015 besteedden we ook al een artikel aan het feit dat je voor losgeld tegenwoordig niet perse meer een zak met biljetten nodig hebt.
Ongeschikt
Nog steeds denken veel mensen dat bitcoins een ideaal middel zijn om illegale dingen mee te doen maar ik moet ze teleurstellen. Bitcoin is, in de huidge vorm, ongeschikt. Bitcoin is niet anoniem maar meer pseudoniem, dat wil zeggen: een bitcoin-adres is niet gekoppeld aan een naam of identiteit maar alle transacties, die van of naar dat adres gaan, kunnen gevolgd worden. Sterker nog elke transactie in het bitcoin-netwerk kan van begin tot eind compleet gevolgd worden. Bitcoin is volledig transparant en momenteel meer een privacy-nachtmerrie dan een anoniem middel om betalingen mee te doen. Ten tweede loop je als crimineel bijna altijd tegen de lamp op het moment dat je de bitcoins wil gaan omruilen naar Euro’s of Dollars want dat valt zeker op, zoals in dit geval ook weer gebleken is. En ook de mensen die de drugs gekocht hebben met bitcoins lopen de kans om gepakt te worden als ze deze bitcoins gekocht hebben via een wisselkantoor of exchange.
Technology don’t care
Het blijkt maar weer dat elke technologie even eerlijk is als de mensen die hem gebruiken en Bitcoin is daarop geen uitzondering. Zoals de eerste auto’s enthousiast gebruikt werden om snel weg te komen bij bankovervallen en telefoons werden gebruikt om mensen op te lichten is Bitcoin ook ontdekt door criminelen. Net zoals bij het internet reflecteert de gebruikersgroep van een nieuwe technologie de maatschappij en net zoals in de maatschappij heb je een bepaalde groep mensen die op het criminele pad zijn. Ik hoop dat, net als bij het internet, de positieve effecten de negatieve zullen overtreffen zodat we de negatieve op de koop toe nemen. We verbannen tenslotte ook geen auto’s omdat er dodelijke ongeluken mee gebeuren en we verbannen geen email omdat er mensen mee opgelicht worden. Maar de tijd zal het leren wat het effect van cryptocurrencies, zoals Bitcoin, zal zijn op onze maatschappij.
Zoals gezegd, in de huidige vorm is Bitcoin niet bijzonder geschikt om illegale activiteiten mee te ontplooien. Ten eerste dus omdat het niet anoniem is en ten tweede omdat je ze vroeg of laat weer moet omruilen voor andere valuta zoals euro’s of dollars. Stel je voor dat Bitcoin, of een andere cyptocurency, wel anoniem wordt en zo veel gebruikt dat je ze niet meer hoeft om te wisselen voor euro’s. Tja dan zou de Fiod het nog wel eens heel lastig kunnen krijgen.