De laatste consumentenprijsindex kwam 20 basispunten lager uit dan de 8,5% van vorige maand, maar overtrof de verwachtingen van een afkoeling tot 8,1%
- De Amerikaanse inflatie bedroeg in augustus 8,3%, zo blijkt uit de laatste cijfers van de consumentenprijsindex. De goederenprijzen stegen met 0,1% op maandbasis.
- De inflatie overstijgt de verwachtingen van een afkoeling tot 8,1%.
- De markten reageerden paniekerig, waarbij zowel Bitcoin als Ethereum onmiddellijk na het bekend worden van de gegevens hard kelderden.
Amerikaanse inflatie overstijgt verwachtingen
De Amerikaanse inflatie is voor een tweede maand op rij gedaald. Het Bureau of Labor Statistics publiceerde dinsdag het laatste rapport over de consumentenprijsindex, waaruit bleek dat de goederenprijzen in augustus op jaarbasis met 8,3% zijn gestegen.
Het cijfer van 8,3% overtrof de verwachtingen van economen van een afkoeling tot 8,1%. Het is een daling van 20 basispunten ten opzichte van de cijfers van juli. De CPI steeg met 0,1% op maandbasis. Volgens het rapport droegen stijgende kosten voor onderdak, voedsel en medische zorg het meest bij aan de stijging van alle artikelen. De benzineprijzen daalden daarentegen.
De markten reageerden typisch paniekerig op de cijfers. S&P500, Dow Jones en Nasdaq futures tuimelden allemaal voor de opening van de Amerikaanse markt. Ook Bitcoin daalde scherp in reactie op de afdruk en daalde met 3,3% tot ongeveer $21.604 bij het ter perse gaan. Ethereum werd harder getroffen, met een daling van 5,8% tot ongeveer $1.643. De selloffs zijn waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de print de verwachtingen van een daling van 40 basispunten overtrof.
Inflatie is dit jaar een grote zorg voor huishoudens in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, nu landen over de hele linie vechten tegen stijgende prijzen. Een van de belangrijkste factoren is de stijging van de energieprijzen, die deels te danken is aan de inval van Rusland in Oekraïne (aangezien veel landen Rusland sancties hebben opgelegd vanwege de oorlog, heeft president Poetin de rijke energievoorraden van het land ingezet tegen het Westen, waardoor Europa aan de vooravond staat van zijn grootste energiecrisis in decennia).
Omdat de prijzen van goederen zijn gestegen, hebben centrale banken over de hele wereld gereageerd door de rente te verhogen in een poging de inflatie te beteugelen. In de VS gaf de Federal Reserve eind 2021 aan dat het een havikistische houding zou aannemen, wat koude rillingen door de crypto- en wereldmarkten joeg. De Fed heeft sindsdien de rente meerdere malen verhoogd tot het huidige niveau van tussen de 2,25% en 2,5%. De Fed heeft meermaals aangegeven dat ze streeft naar een inflatiepercentage van 2% en de voorzitter van de centrale bank, Jerome Powell, waarschuwde vorige maand tijdens zijn toespraak in Jackson Hole voor meer “pijn” in de toekomst, wat kan betekenen dat verdere verhogingen in het verschiet liggen. Verwacht wordt dat Powell tijdens de FOMC-vergadering van volgende week nog een verhoging met 75 basispunten zal aankondigen.
Crypto, de Fed en de CPI
De markten hebben de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan zowel de Fed- als de CPI-cijfers. Sinds de Fed vasthoudt aan haar plan om de rente te verhogen, hebben stijgende inflatiecijfers de markten opgeschrikt. Dat komt omdat een renteverhoging de kosten van het lenen van geld duurder maakt, wat doorgaans nadelig is voor risicovolle activa omdat beleggers vluchten naar traditionele valuta zoals de dollar. Toen de CPI van juni bijvoorbeeld het hoogste niveau in 40 jaar bereikte, namelijk 9,1%, kregen Bitcoin en Ethereum het zwaar te verduren.
Toen de inflatiecijfers afkoelden, stegen activa zoals Bitcoin echter. Evenzo reageerden beleggers, enigszins contra-intuïtief, positief op de laatste renteverhoging van de Fed. Dat is waarschijnlijk omdat een verhoging met 75 basispunten lager was dan sommigen aanvankelijk hadden gevreesd (in financiële kringen werd dit jaar gesproken over mogelijke verhogingen met 100 basispunten).
De wankele macro-economische omgeving, onderbroken door stijgende prijzen en een havikistische Fed, was een van de belangrijkste factoren achter de maandenlange prijsdaling van crypto. De wereldwijde cryptocurrency marktkapitalisatie bereikte in november 2021 $ 3 biljoen terwijl andere markten all-time highs bereikten; vandaag is de ruimte dichter bij $ 1,1 biljoen waard.
Met zijn hard supply cap van 21 miljoen is Bitcoin vaak aangeprezen als een inflatiehedge (inflatie was een belangrijk verhaal tijdens de rally aan het begin van de pandemie, en is de sleutel gebleven tot het waardevoorstel van Bitcoin nu andere crypto-activa gebruikscases zoals slimme contracten aanprijzen). Het heeft echter herhaaldelijk bewezen dat het handelt in correlatie met traditionele markten, niet in het minst dit jaar. Zelfs als schaarse crypto-activa zoals Bitcoin een weddenschap zijn tegen inflatie, hebben ze de neiging om op korte termijn te reageren op stijgende prijzen zoals traditionele aandelen. Hoewel de inflatie misschien is afgekoeld en de Fed klaar staat om verdere prijsverhogingen aan te kondigen, kunnen cryptofans nog een tijdje wachten tot Bitcoin zijn volgende moment in de zon heeft.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.