Bitcoin rolt van onder naar bovenwereld

De Bitcoin lijkt het imago van criminele valuta snel van zich af te schudden nu het legale circuit de munt langzaam omarmt. Een Nobelprijsnominatie en miljoenen aan investeringen zorgen voor steeds meer vertouwen. ,,De bitcoin is niets minder dan een revolutionaire uitvinding”, aldus economieprofessor Bhagwan Chowdhry, die de bedenker(s) van de munt heeft genomineerd

In een blog bij The Huffington Post licht Chowdhry zijn nominatie toe. ,,De munt bestaat, in tegenstelling tot alle valuta die voorgingen, exclusief digitaal. Het is een wiskundig object en dat biedt veel voordelen.” Het is volgens de professor veiliger omdat de encryptie vrijwel niet te kraken is. Daarnaast is de munt miljoenen keren op te delen en betaling geschiedt zonder tussenkomst van de overheid, centrale banken en financiële tussenpersonen. ,,Dat zorgt voor een kortere transactietijd en minder kosten”, aldus Chowdhry.

Er is alleen één probleem. Niemand weet wie de bedenker is, of bedenkers zijn van Bitcoin. Lastig als je iemand een prijs wil geven. ,,Hij zal de prijs waarschijnlijk niet persoonlijk komen ophalen in Stockholm”, concludeert Chowdhry in zijn blog. ,,Ik ben bereid de prijs namens hem in ontvangst te nemen. En de speech? Die kan hij naar me opsturen, digitaal en beveiligd natuurlijk.”

Koersschommelingen
Sinds half september zit de bitcoinkoers in de lift, maar vooral in november is een extreme stijging te zien in de koersgrafiek. Op 31 oktober was 1 bitcoin zo’n 312 dollar waard, 4 november was dat al 480 dollar.

Investeringen
Chowdhry is niet de enige die enthousiast is over de bitcoin. Dat de munt breed omarmd wordt, blijkt wel uit de investeringen die worden gedaan in de technologie achter de digitale valuta. Traditionele partijen in de financiële sector zien wel brood in het systeem. De bedrijven, waaronder American Express, Deloitte, Goldman Sachs en Mastercard, pompen miljoenen in startups die werken aan de digitale infrastructuur van Bitcoin. Momenteel staat de teller op ruim een miljard dollar, aldus CNN.

In Nederland loopt men wat minder hard van stapel. De Nederlandsche Bank schreeft in 2014 dat ,,het is onwaarschijnlijk is dat virtuele valuta’s op afzienbare termijn een bruikbaar alternatief voor het huidige geld zullen worden.”

Door de professionalisering en investeringen wordt het betalingssysteem steeds stabieler en daardoor betrouwbaarder, waardoor steeds meer bedrijven ‘instappen’ en betalingen met bitcoins accepteren bijvoorbeeld. Helemaal stabiel is het systeem echter nog lang niet, bleek ook vorige week toen de munt in drie dagen 40 procent meer waard werd. Daarna was direct een extreme daling te zien.


4 november schoot de waarde omhoog, daarna meteen weer omlaag. © coindesk.
Stabiliteit
Die extreme schommelingen zijn moeilijk te verklaren omdat niemand een goed beeld heeft van wat er zich in de bitcoin-wereld afspeelt. Als mogelijke oorzaak voor de stijging en daling van 5 november wordt de veiling van 44.000 bitcoins door de Amerikaanse overheid genoemd. Zij namen in 2013 meer dan 144.000 bitcoins in beslag bij de ontmanteling van Silk Road, een digitale marktplaats voor de onderwereld. Daarnaast wordt de munt vooral gebruikt door investeerders die willen speculeren. Minder dan tien procent van de in omloop zijnde bitcoins wordt gebruikt voor voor handel en transacties.

0 Comments

Geef een reactie

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 Bitcoinsiders.com Een initiatief van Creative Circle                     Sitemap

Log in with your credentials

Forgot your details?

%d bloggers liken dit: