Bitcoin (BTC) blijft kritiek ontvangen over zijn impact op de koolstofvoetafdruk, aangezien het activum in verschillende rechtsgebieden aanzienlijk wordt gebruikt. De situatie zou echter kunnen veranderen, vooral nu mijnbouwbedrijven steeds meer kiezen voor hernieuwbare energiebronnen in een poging om de CO2-uitstoot te verminderen.
Naar verluidt zal Bitcoin in december 2024 een netto-emissie van nul bereiken en daarmee het eerste monetaire systeem worden dat deze prestatie levert, zo blijkt uit een nieuwe studie van BatCoinz.
Volgens de studie heeft het Bitcoin-netwerk momenteel 62,4% nuluitstoot door rekening te houden met koolstofnegatieve mijnbouw. Tegen maart 2023 zal de activiteit naar verwachting 72,7% emissieneutraal zijn, gebaseerd op nieuw aangekondigde koolstofnegatieve projecten.


Volgens de methodologie berekenden de onderzoekers de hoeveelheid Bitcoin-energie die afkomstig is van positieve koolstofbronnen en leidden vervolgens de positieve koolstofhoeveelheid af. Daarnaast berekenden de onderzoekers op een omgekeerde manier hoeveel methaan door verbranding uit de lucht zou moeten worden verwijderd om de negatieve koolstofhoeveelheid te compenseren.
Bitcoin op weg naar koolstofneutraliteit
De conclusie van de studie is gebaseerd op het gebruik van afgefakkeld gas voor het delven van Bitcoin, dat sinds mei 2021 met 8,3 MW per maand is toegenomen.
“We verwachten dat Bitcoin-mijnbouw met methaan als brandstof aanvankelijk slechts 83% zal groeien van de groei van gasmijnbouw (6,9 MW/maand). Op basis van deze bescheidener groeisnelheid voorspellen we dat het Bitcoin-netwerk in het vierde kwartaal van 2024 volledig koolstofneutraal zal zijn.”
Verder erkende de analyse dat de hash rate waarschijnlijk samen met het energieverbruik zou toenemen met de groei van Bitcoin. De studie wees er echter op dat het hernieuwbare netwerkgebruik en de efficiëntie van de mijnwerkers ook toenemen en een tegenwicht zullen bieden voor de hash rate.
Kritiek op de koolstofvoetafdruk van Bitcoin
In het algemeen is de koolstofvoetafdruk van Bitcoin onder de loep genomen door verschillende rechtsgebieden, waarbij het onderwerp een aandachtspunt is geworden op het gebied van regelgeving. Zo heeft het Witte Huis een onderzoek laten uitvoeren naar het energieverbruik van Bitcoin en crypto’s om het regelgevingsbeleid van het land te beïnvloeden.
Tegelijkertijd zijn verschillende mijnbouwbedrijven steeds meer overgeschakeld op hernieuwbare bronnen om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. In deze lijn, is de vraag naar elektriciteit door Bitcoin met 21% gedaald sinds het begin van het jaar. Deze daling viel samen met de ineenstorting van de cryptomarkt.
Het zal echter interessant zijn om te volgen hoe de netto nul uitstoot van Bitcoin de regelgeving beïnvloedt. Dit komt doordat jurisdicties zoals New York het opzetten van nieuwe proof-of-work (PoW) mijnbouwactiviteiten verbieden.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.