Bitcoin heeft al sinds 2012 mijn onverdeelde aandacht en op dat moment was de koers van één Bitcoin nog maar 60 euro (nu rond de 2600 euro). In 2012 begon ik net aan mijn scriptie over complementair geld (alternatief geld) en middels onderzoek naar Cryptocurrency kruiste mijn pad met Bitcoin. Ik durf te zeggen dat ik niet vaak zoiets revolutionairs gezien heb! Het is alsof geld opnieuw uitgevonden is, maar dan veel beter. Dit is namelijk digitaal geld dat:
- decentraal is (zonder overheidsbemoeienis en geen derde partij nodig voor opslag)
- mondiaal (geen grenzen)
- neutraal (wordt niet beïnvloed door derden)
- anoniem (zo transparant als de gebruiker zelf wil)
- toegankelijk (iedereen kan meedoen ongeacht herkomst of status en zonder derde partij)
- eerlijk (er komen 21 miljoen Bitcoins en niet meer)
Het is alsof we de mogelijkheid krijgen om een stukje van internet te kopen op het moment dat het nog in de kinderschoenen stond. Bitcoin lijkt op het eerste oog wellicht een ingewikkeld systeem, maar het is relatief eenvoudig en heel veilig wanneer het goed gebruikt wordt (Bitcoin voor beginners). Bitcoin wordt goud 2.0 genoemd, een veilige haven voor vermogen die een flinke progressieve groei heeft doorgemaakt over de jaren. Het systeem kan niet beïnvloed worden door ‘kwantitatieve versoepeling’ en ‘geld bijdrukken’ zoals bij Euro’s en Dollars. Kwantitatieve versoepeling; Bij een (dreigende) recessie probeert de centrale bank de economie te stimuleren door renteverlaging. Leningen worden hierdoor goedkoper waardoor burgers en bedrijven meestal meer besteden. Geld bijdrukken; Het bijdrukken van geld onder het motto van de economie stimuleren terwijl de rest van het geld alleen maar waardelozer wordt. Met Bitcoin zijn dergelijke scenario’s ondenkbaar, omdat Bitcoin zo geprogrammeerd is dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins worden uitgegeven en niemand het systeem kan beïnvloeden. Dit wil zeggen wanneer de vraag groeit, de prijs stijgt en de market capaciteit hoger wordt. Dit is een logisch gevolg van marktwerking. Het systeem past zich direct aan op vraag en aanbod en dat maakt het zo geniaal. Doordat het digitaal is kan de koers zich op ieder gewenst moment aanpassen. Natuurlijk levert dit volatiliteit op, maar wanneer er over een lange periode gekeken wordt geeft de grafiek een bijzonder progressieve lijn weer.
Sinds 2014 probeer ik mensen te overtuigen van de meerwaarde van Bitcoin en andere Cryptocurrency. Het huidig economisch systeem is verouderd en totaal afhankelijk van derde partijen die enkel interesse hebben in het verdienen aan gebruikers van het systeem (zoals banken). Het in stand houden van een kwalitatief systeem heeft absoluut geen prioriteit waardoor het onmogelijk is te verwachten dat het beter wordt. Mijn overtuiging is dat Cryptocurrency en de Blockchain aan de grondslag liggen van een verbeterd economisch systeem.
Ben ik van mening dat Bitcoin de nieuwe centrale valuta wordt?
Nee dat is het doel niet, maar aspecten uit de wereld van Cryptocurrency, waaronder de Blockchain, hebben een enorme potentie tot bijdragen aan een verbeterd en vernieuwd betaalsysteem of aspecten daarvan. Automatische betaling van stroom door apparaten en dergelijke technieken gaan in de toekomst veel gebruikt worden. Verzekeringen en banken gaan zeker gebruik maken van de Blockchain.
Cryptocurrency voor iedereen (baas over eigen vermogen)
Het voornaamste doel is dat meer mensen de meerwaarde van Cryptocurrency zoals Bitcoin gaan inzien. De ongelofelijke potentie van een prachtig systeem waar vermogen weer echt van gebruikers wordt. Geen derde partijen die macht hebben over het vermogen van gebruikers. Daarnaast is er geld te verdienen door het simpelweg bezitten van Bitcoins en andere Cryptocurrency. Mijn overtuiging blijft dat een Bitcoin rond 2020 ruim 10.000 euro waard is en Ethereum 2000 euro. Mijn twee eerdere koersvoorspellingen (in voorgaande blogs beschreven) zijn inmiddels al uitgekomen. Het is absoluut de moeite waard om Bitcoin en andere Cryptocurrency in de gaten te houden en meer informatie erover in te winnen. Als de huidige media aandacht doorzet gaan er steeds meer mensen investeren, wat de koers ook weer ten goede komt. De progressieve grafiek trekt de aandacht van veel nieuwe geïnteresseerden die willen meeliften op het succes van Bitcoin. Natuurlijk zijn er wat strubbelingen zoals de huidige scalability issue, maar vanaf augustus zijn deze problemen hoogst waarschijnlijk weer voorbij!