“De centrale bank van de eurozone heeft de rente met driekwart punt verhoogd, de grootste stap uit haar geschiedenis.“
De ECB treedt agressief op om de stijgende prijzen te beteugelen
De Europese Centrale Bank heeft donderdag de rentetarieven fors verhoogd in een strijd tussen beleidsmakers om de recordinflatie terug te dringen die wordt aangewakkerd door een energiecrisis die de regio heeft overspoeld te midden van de oorlog van Rusland in Oekraïne.
De bank verhoogde haar drie belangrijkste rentetarieven met driekwart procentpunt, de grootste stijging sinds 1999, in de begindagen van de eurozone. Overal ter wereld hebben de centrale banken de rente in grotere stappen opgetrokken om consumenten en bedrijven een sterk signaal te geven dat zij de inflatie zullen terugdringen tot hun streefcijfers.
De beleidsmakers in Europa staan voor een bijzonder moeilijke economische uitdaging: ze vechten tegen hoge prijzen terwijl de verwachtingen groeien dat de energiecrisis – stijgende prijzen en het dreigende vooruitzicht van forse bezuinigingen en zelfs rantsoenering van gas deze winter – een recessie in Europa zou kunnen veroorzaken.
Bij de aankondiging van zijn besluit zei de raad van bestuur van de bank dat hij “verwacht de rente verder te verhogen om de vraag te temperen en zich te wapenen tegen het risico van een aanhoudende opwaartse verschuiving in de inflatieverwachtingen”.
Sinds de laatste beleidsvergadering is de inflatie in de eurozone op jaarbasis in augustus gestegen tot 9,1 procent, tegen 8,9 procent in de voorgaande maand. De centrale bank streeft naar een inflatiecijfer van 2 procent op de middellange termijn.
Nu de inflatie in de eurozone varieert van 6,5% in Frankrijk tot 25,2% in Estland, en de economische vooruitzichten van de regio verslechteren door de uitzonderlijk hoge energieprijzen, wordt algemeen aangenomen dat er meer renteverhogingen in het verschiet liggen. Sommige beleidsmakers hebben aangevoerd dat om de inflatieverwachtingen laag te houden krachtige maatregelen nodig zijn, vooral omdat er zoveel onzekerheid is over het toekomstige prijstraject.
Beurzen zoeken stuurrichting bij de centrale bank
Aandelen en obligaties in Europa waren donderdag in de vroege handel gematigd, terwijl beleggers wachtten op een nieuwe grote renteverhoging van de Europese Centrale Bank.
Vooruitlopend op de beleidsaankondiging van de ECB op donderdag, steeg de Europese Stoxx 600 index licht. De index heeft dit jaar een hobbelige rit achter de rug, omdat de invasie van Rusland in Oekraïne de voedsel- en energiekosten de hoogte in heeft gejaagd. De Stoxx 600 is dit jaar met meer dan 15 procent gedaald en staat niet ver boven het laagste niveau van het jaar, dat in juli werd bereikt.
De aanhoudend hoge inflatiecijfers in de eurozone en de vasthoudendheid van beleidsmakers om de inflatie te verlagen, hebben ertoe geleid dat beleggers opnieuw zijn gaan nadenken over de mate waarin de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen om de economische activiteit af te koelen en de snel stijgende prijzen te vertragen.
De marktprijzen suggereren dat de handelaren verdeeld zijn over de vraag of de beleidsmakers de depositorente van de bank donderdag met een half punt of met driekwart punt zullen verhogen. De grootste optie zou overeenkomen met de grootste renteverhoging sinds de oprichting van de ECB in 1998.
De maatregel van donderdag zou voortbouwen op het besluit van de centrale bank in juli om voor het eerst in meer dan tien jaar de rente te verhogen, toen zij alle drie haar beleidstarieven, inclusief de depositorente, met een half punt verhoogde. De ECB volgt een soortgelijke tactiek om de inflatie terug te dringen als andere centrale banken in de wereld; de Federal Reserve in juli en de centrale bank van Canada op woensdag verhoogden beide hun referentierente met driekwart punt.
De zich uitbreidende economische crisis in de eurozone heeft ook zijn tol geëist op de munt van het blok en heeft de rente op staatsobligaties opgedreven. De rente op Duitse staatsobligaties kroop donderdag hoger.
De euro bereikte deze week een nieuw dieptepunt van bijna twee decennia ten opzichte van de Amerikaanse dollar, net onder pariteit. De euro handelde donderdag bijna exact één-op-één met de dollar.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.