De recente marktcondities hebben voor veel onzekerheid gezorgd onder investeerders, grootste inflatie (7%) sinds 1982, oorlog in Europa, onderbroken goederenstromen, verhoogde interestvoeten etc. Al met al is de gemiddelde markt deelnemer voorzichter geworden, met name naar “growth assets’’ omdat de economische groei en verdere ontwikkeling van innovatieve bedrijven betwist wordt door het marktsentiment. In tijden van economische onzekerheid, worden commodity’s natuurlijkwijze opgekocht en worden vaak als een betere ‘’store of value’’ beschouwt dan bijvoorbeeld Bitcoin.
Olie is sterk reactief op markt en macro condities
Olie futures zijn razend populair geworden door de combinatie van de bekendgemaakte inflatie, interestvoeten en natuurlijk Rusland, die een aandeel heeft van 12% in de gehele olieproductie van de wereld, een zware verstoring en onevenwichtigheid in de wereldeconomie en goederenstroom, vooral Europese groot economieën zullen hieronder lijden, afgerond 45% van alle olie geconsumeerd in Europa kent zijn oorsprong uit de Russische federatie. Echter, deze verstoring van de balans is een tijdelijk fenomeen, de wereld kent vrijwel geen nationale economieën meer, enkel macro economische samenwerkingen. Als mensen weten dat Olie duurder zal zijn morgen, zullen ze meer vandaag kopen, dat is nu eenmaal de psychologische kant van de economie, daarnaast, zijn landen corona maatregelen volop aan het terugdraaien, wat natuurlijk de vraag voor olie positief beïnvloedt en meedraagt aan de gehele prijsstijging van de grondstof.
In Juli 2008 bereikte Olie zijn hoogste prijs tot vandaag gedateerd, $147 per olievat, een afgeronde 40% van waar het nu staat. Zoals je op de afbeelding hier beneden kan zien is de olie chart sinds 2020 zeer volatiel en kent veel van “hero to zero” momenten, dit is te koppelen aan het feit dat aanbod tekorten of verstoringen vrij snel en goed kunnen worden opgevangen door economische samenwerkingen, vandaar als meer mensen olie gaan verkopen/produceren/exporteren zal de prijs natuurlijkerwijze zakken, wij zitten u in de fase dat mensen en overheden dit van zijn aan het doen, het effect hiervan zal pas later zichtbaar worden op de grafiek, wanneer verhoogde productiviteit daadwerkelijk wordt gemeten.
Als je 10 jaar geleden op de huidige prijs had ingekocht, stond je vandaag de dag break even maar heb je 8 jaar onderwater gestaan, sinds de COVID crash, is olie met 500% omhooggeschoten. Om dit te relativeren, sinds het begin van COVID is BTC met 700% gestegen tot waar we nu staan, een relatief negatief punt en ‘’lage prijs’’ in verhouding tot de prijs van Bitcoin in Mei & November 2021, terwijl Olie op dichtbij van zen hoogste prijs ooit staat. Bottom line, de Olie prijs staat op dit moment op een prijs die veel mensen aantrekt en wegtrekt van andere asset categorieën in het narratief van ’’Olie is de kapitaal beschermer tegen inflatie’’, niks kan voor altijd blijven stijgen, zeker geen grondstoffen, en historisch gezien is de tijd dat je onderwater kan staan met zulke investeringen lang en gaat verwezen met de natuurlijke economische cyclus. Stel jezelf de vraag; zou je olie kopen op vandaag de dag en ervan overtuigd te zijn dit binnen 5 jaar met 100% verkopen, wetende dat de prijs per olievat dan rond de $200 moet liggen? Hoogstwaarschijnlijk, mocht dat scenario realiteit worden, is de olie afhankelijkheid drastisch afgenomen of zitten we in een ergere economische situatie dan we op dit moment zitten, als je de ”het glas is half leeg” mentaliteit hebt is dit de ideale toekomstgerichte investering voor je.

Bitcoin Vs goud
De vooreeuwige aartsrivaal van Bitcoin, goud, heeft zen plek in de spotlight ook gevonden midden in de turbulente wereldeconomie, zoals goud altijd al heeft gedaan, stijgen in tijden wanneer mensen hun geld niet meer toevertrouwen aan de economie. Recentelijk zen hoogste punt ooit behaald, en meer mensen dan ooit tevoren tonen interesse in goud. Hoe meer een chart piekt hoe gevaarlijker het wordt, commodity’s geven je echter wat meer tijd om winst te pakken dan crypto in het algemeen maar het eerste deel van de zin geldt ook voor ‘’safe haven assets’’ zoals goud, alles is cyclisch. Economie is echter geen wetenschap maar eerder een filosofie, als goud de headlines haalt en mensen beginnen te praten over hoe zeldzaam goud is en hoe het zen waarde behoud maar, dit heeft een natuurlijk effect op het aanbod, zoals je hieronder ziet is de productie van goud, in tegenstelling tot Bitcoin mining, inflationair en net zoals met olie, de scherpe stijgingen in vraag zullen opgevangen worden door producenten die voor een prijs stabilisatie of deflatie zullen zorgen, dit zal duidelijk zichtbaar worden wanneer de vraag van de ‘’horde’’ begint af te zwakken.


Om even alles in perceptie te zetten, als je 10 jaar geleden goud had aangekocht, heb je nu een ruime 60% op je investering, Bitcoin daarentegen, 3.500% percent over diezelfde periode. De discussie wie van de twee een betere hedge tegen inflatie en onzekere markten is kan eindeloos door blijven en buiten de waarneembare percentuele stijgingen kan er niet veel anders geconcludeerd worden buiten meningen over waarom goud en waarom Bitcoin.

Buiten de prijs zijn er toch een aantal eigenschappen die belangrijk zijn te onthouden wanneer je Bitcoin vergelijkt met Olie en Goud
- Gedecentraliseerd: Bitcoin is niet afhankelijk van overheden, kan niet worden gemanipuleerd door een staat, je kunt toegang tot nationale of internationale marketen ontzeggen aan mensen, maar om toegang tot Bitcoin te ontzeggen zou het internet al plat gelegd moeten worden
- Converteren: Goud en Olie zijn waardevolle rauwe materialen maar bij verre niet zo liquid als Bitcoin. Rusland bijvoorbeeld, heeft voor meer dan $700 miljard aan goud reserves en 10 miljard olie vaten in opslag, het land zelf heeft nu grote moeite met dit om te zetten in bruikbaar geld.
- Geen eindeloze voorraad: er zijn maar 21 miljoen Bitcoins, dit staat vast, 83% hiervan is al in circulatie en de resterende Bitcoins worden deflationair gedistribueerd. Als de vraag naar Bitcoin ongekend is zal het aantal nieuwe Bitcoins in circulatie per dag zich hier niks van aantrekken, Bitcoin is wiskundig, niet economisch. Olie en Goudproductie worden opgevoerd wanneer de vraag hoog is, ze hebben allebei een vrijwel ‘’oneindige voorraad’’ met andere woorden, je Olie en goud wordt minder waard door de natuurlijke cyclus van stijging in aanbod.
- Voorzieningen: Je kan Bitcoin staken, als collateral gebruiken voor een lening, als betaalmiddel gebruiken en het voornaamste het is digitaal eigendom van jouzelf! Olie en Goud daarentegen hebben weinig toegevoegde waarde als je ze in je portofolio hebt, je kan met beide vrij weinig en buiten sommige Olie en Goud bedrijven gaan de grondstoffen zelf je geen dividend opleveren.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.