Het is een mythe dat banken bang zouden zijn van bitcoin. Het is ook een mythe dat banken niets willen weten van bitcoin. Verre van dat, ze vinden de techniek achter bitcoin fantastisch. Bitcoin is het probleem niet en de techniek er achter al helemaal niet.
Wat wel het probleem voor de banken is, is het feit dat veel bitcoin transacties geen legale basis hebben. Dat is voor de banken een serieus probleem.
Bitcoin gevaar
De banken vonden het gemis van een legale basis tot 2007 ook in hun eigen systeem geen probleem, maar vanaf de bankencrisis zijn overheden veel strenger op gaan treden tegen shady transacties. Heel wat banken hebben miljarden aan boetes gekregen vanwege overtredingen in de overboekingen van met name internationale betalingen.
De reden dat banken dus geen bitcoin transacties willen oppakken is meer een kwestie van niet meer ‘durven’ oppakken.
Ze lopen dan een grote kans nog weer boetes te krijgen omdat de transacties niet voldoen aan de regels die bij overboekingen op het swift systeem gelden.
Daarmee hoeft de bitcoin transactie niet eens illegaal te zijn. Maar het feit dat één of beide partijen in de bitcoin transactie anoniem is, kan voldoende zijn voor een boete vanuit de toezichthouder.
Banken zouden heel graag de techniek van bitcoin gebruiken. Immers heeft de bank er geen baat bij dat transacties dagen duren via swift. Dat terwijl een overboeking via het bitcoin systeem in een paar tellen geregeld kan zijn.
Als bitcoin zelf serieus genomen wil worden, dan zal ook dat systeem moeten gaan voldoen aan de reguleringen die ook voor andere banken en andere overboekingen via swift gelden. Als ze zich daar aan conformeren, dan zullen banken het bitcoin concept graag snel oppakken.
De vraag is dus of er een bitcoin bank gaat komen die alleen gereguleerde transacties doet.
Als die er komt, dan zullen banken snel om zijn en is bitcoin een geduchte concurrent voor het andere fiat geld dat nu rondgaat.
Er is nog een andere manier om naar de kansen van bitcoin te kijken en om deze munt volkomen legaal te maken.
Die manier is om de munten niet via wereldwijde online exchanges te verhandelen, maar juist op veel kleinere schaal te verhandelen. Je zou in feite bij iedere winkel je bitcoins in real time moeten kunnen omwisselen voor het fiat geld dat de winkelier wil ontvangen.
De identificatie van de kopende klant kan dan precies zo plaatsvinden zoals nu bij een bankoverboeking omdat je met je pinpas betaalt.
In feite hoef je nu ook niet je paspoort te laten zien als je een pak melk koopt. (je moet je paspoort echter wel bij je hebben)
Het voordeel zou zijn dat je als consument niet langer fiat geld hoeft aan te houden. Als je liever bitcoin hebt, dan kan dat.
Het gaat er niet om wat beter is, het gaat er om dat je als klant een keuze hebt.
Je zou ook een goudkaart kunnen hebben, waarbij je in real time goud verkoopt en er fiat geld voor krijgt waarmee je de winkelier betaalt. Die variatie bestaat overigens al…
Bitcoin zou ‘gewoon’ een keuze moeten zijn, net zoals sinds kort ook goud via de goudkaart een keuze is geworden.
Artikel van Beursbox – Tom lassing