Terraform Labs en Terra-bedenker Do Kwon werden op 8 juni gelast te voldoen aan een onderzoek van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Het onderzoek houdt echter niet direct verband met de ineenstorting van het netwerk in mei.
De toezichthouder, geleid door crypto-sceptische voorzitter Gary Gensler, wil nagaan of Terra’s tokens niet-geregistreerde effecten vormen – vergelijkbaar met de al lang lopende zaak tegen Ripple en het recente Binance-onderzoek.
Terra wordt geconfronteerd met SEC-onderzoek over illegale verkoop van tokens
Volgens een op woensdag gepubliceerd Law360-rapport gaat het onderzoek van de SEC terug tot september 2021, toen het bureau Do Kwon en Terraform Labs dagvaardde terwijl de CEO een cryptoconferentie in New York bijwoonde.
Een rechtbank oordeelde deze week dat Kwon zich niet aan het onderzoek kan onttrekken op grond van het feit dat Terraform Labs een in Zuid-Korea geregistreerd bedrijf is, omdat het ook klanten uit de Verenigde Staten bedient. De rechtbank verwierp ook Kwon’s bewering dat de SEC niet het recht had om hem een dagvaarding te sturen.
De effectenwaakhond onderzoekt in het bijzonder Terra’s DeFi project, Mirror Protocol. Op Mirror konden gebruikers synthetische versies van echte aandelen en cryptocurrencies verhandelen. Maar een aanzienlijk prijsverschil tussen LUNA Classic en het nieuwe LUNA-token maakte meerdere exploits mogelijk, waarbij de aanvaller naar verluidt miljoenen dollars uit het Mirror Protocol haalde.
Kwon stevig in juridisch vizier na instorting Terra
Do Kwon en de Terraform Labs zijn de laatste weken onder vuur komen te liggen na de historische ondergang van Terra. Vorige maand schatten de autoriteiten in Zuid-Korea dat meer dan 275.000 van haar burgers het slachtoffer zijn geworden van de abrupte ineenstorting van UST en LUNA. Sommige van deze investeerders hebben reeds juridische stappen ondernomen tegen Kwon.
Bovendien heeft de Zuid-Koreaanse Conservatieve Partij Kwon opgeroepen voor een parlementaire hoorzitting over de zaak. Terraform Labs raakte eind mei in nog meer controverse verwikkeld toen Zuid-Koreaanse autoriteiten alle voormalige werknemers van het bedrijf dagvaardden om mogelijke interne prijsmanipulatie te onderzoeken.
Vandaag werd door de Financial Times onthuld dat het hoofdstedelijk politiebureau van Seoul beschuldigingen onderzoekt van verduistering van een niet nader genoemd bedrag aan Bitcoin uit Terra’s schatkist. Terraform Labs mede-oprichter Daniel Shin heeft de beschuldigingen van wangedrag en fraude weerlegd door te beweren dat er “geen intentie tot misleiding” was en dat het bedrijf het betalingsverrekeningssysteem wilde vernieuwen met behulp van blockchain-technologie.
Naast het veroorzaken van juridische problemen voor Kwon en Terraform Labs, heeft de ineenstorting van Terra ook regelgevers in een handvol verschillende landen ertoe aangezet om de druk op cryptocurrencies op te voeren. Kwon’s pogingen om het Terra-ecosysteem nieuw leven in te blazen, zijn meestal zonder succes gebleven. De prijzen van de tokens van zowel de nieuwe als de oude Terra-ketens zitten nog steeds in het slop.