Deze vraag is inmiddels erg vaak voorbij gekomen daarom het besluit er toch een artikel aan te besteden. Het veilig opslaan van Cryptocurrency en de vele voordelen hier van.
Hardware wallets combineren de veiligheid van het offline houden van je privésleutels met het gebruiksgemak van transacties vanaf een online computer en bieden daarmee zeer veilige en toch simpele oplossing voor het opslaan van je Bitcoins en andere Cryptocurrencies. Een hardware wallet is een apart apparaatje dat (via USB) aangesloten kan worden op je computer om transacties te doen. De privésleutels staan opgeslagen op het apparaat, maar kunnen nooit het apparaatje verlaten.
Bestel direct!
Het aanmaken van een Nano Ledger S (hardware wallet)
Het aanmaken van een hadware wallet / Nano Ledger S is kinderspel tegenwoordig. Het apparaat kan via een USB op een computer of laptop aangesloten worden en dan is het niet meer dan de stappen van de instructies
Bij het aanmaken van een Nano Ledger S wordt een recovery seed (master wachtwoord van 24 woorden) gecreëerd die wanneer u het apparaat verliest of 3x de verkeerde pincode intoetst gebruikt kan worden om de fondsen alsnog te herstellen op een andere wallet. Het is zaak om deze recovery seed goed te bewaren en ten koste van alles niet te verliezen.
De hardware wallet wordt beveiligd met een pincode die na 3x de verkeerd intoetsen het volledige apparaat wist. U kunt dan enkel nog met de recovery seed het apparaat herstellen.
Trezor vs Nano Ledger S
De eerste hardware wallet was een Trezor, maar Nano Ledger was weer de eerste die Ethereum volledig ondersteunde. Het is lastig te bepalen welke hardware wallet beter is en de prijzen verschillen niet enorm een Trezor is 20 a 30 euro duurder. Persoonlijk vind ik het gebruik en de interface van een Nano Ledger wel een stuk prettiger dan die van een Trezor. Beide hardware wallets zijn goede producten die vele malen veiliger zijn dan een software, mobiele of online wallet
Instructies voor het instellen van de Nano Ledger S
Stap 1: Je Nano S verbinden
Verbind je Nano S met de USB kabel aan je computer. Op het scherm van je Nano S verschijnen nu instructies voor het instellen van het product. Op je Nano S kun je navigeren met behulp van de twee knoppen aan de bovenkant van het apparaat. Met de linkerknop navigeer je naar links in het menu en met de rechterknop navigeer je naar rechts. Door beide knoppen tegelijk in te drukken bevestig je een keuze. Je kunt er nu voor kiezen om een nieuwe wallet aan te maken, maar je kunt ook een bestaande wallet importeren door middel van een seed van 24 woorden. Met deze laatste optie kun je een eerder gemaakte wallet herstellen, maar je kunt ook een tweede Ledger wallet koppelen aan hetzelfde adres. Door twee wallets aan hetzelfde adres te koppelen en deze op verschillende locaties te bewaren kun je jezelf nog beter beschermen tegen situaties als brand. Indien dit je eerste hardware wallet is dien je nieuwe wallet aan te maken.
Stap 2: Een pincode kiezen
Kies en onthoud jouw vier- tot achtcijferige pincode. Deze pincode wordt elke keer gevraagd als je je Ledger Nano S verbind met de computer. Bevestig de pincode en zorg ervoor dat je de pincode niet vergeet. Als je drie keer achter elkaar de verkeerde pin code invult wordt jouw Ledger Nano S gereset en worden alle gegevens gewist.
Stap 3: Maak een backup van jouw herstel zin (recovery seed)
Deze stap is erg belangrijk. Na het kiezen van de pin code verschijnen er 24 woorden op het scherm. In het doosje van de Ledger Nano S zit een kaartje met daarop “recovery sheet”. Op dit papiertje kun je de 24 woorden opschrijven; de volgorde van deze woorden is relevant. Mocht jouw Ledger Nano S defect raken of gestolen worden, dan is dit de enige manier om weer toegang te krijgen tot de gegevens op jouw Nano S. Bewaar de “recovery sheet” op een veilige plek. Maak eventueel nog een extra kopie. Houd rekening met factoren zoals brand en diefstal en bewaar “recovery sheet” niet op dezelfde plek als jouw Nano S.
Het is heel belangrijk om goed na te denken over het opslaan van jouw recovery sheet. Met deze 24 woorden zou iedereen jouw wallet kunnen openen, de pincode die je hebt ingesteld is daarbij niet nodig. Denk er verder aan dat je de 24 woorden niet op je computer opslaat, tenzij deze nooit eerder in contact is geweest met het internet. Doe je dat toch, dan stel je jezelf bloot aan keyloggers en malware en is de extra veiligheid die een hardware wallet kan bieden teniet gedaan.
Stap 4: Installeer Ledger Apps
Als er op het scherm verschijnt “Your device is now ready” dan is de Nano S succesvol geconfigureerd. Om nu gebruik te maken van de Ledger Nano S moet je de bijbehorende Apps installeren. Je kunt deze apps downloaden op de website van Ledger. Je kunt op deze pagina ook de Ledger Manager app downloaden. Je kunt hiermee extra apps op de Ledger Nano S installeren. Een handleiding voor het gebruiken van de Ledger Manager vindt je hier.
Er zijn dus twee type apps nodig:
– Apps voor de computer waar je de Ledger Nano S op aansluit
– Apps voor op de Ledger Nano S (te installeren via de Ledger Manager)
Standaard staan de Bitcoin en Ethereum apps al op de Ledger Nano S geinstalleerd. Mocht je bijvoorbeeld Ripple willen gebruiken, dan zul je eerst de Ripple app op de Ledger Nano S moeten installeren via de Ledger Manager. Er is beperkt geheugen beschikbaar op het apparaat, maar je kunt zonder verlies van belangrijke gegevens apps verwijderen en later weer installeren. Jouw cryptografische valuta zal hierbij niet verloren gaan.
Op je PC heb je vervolgens ook apps nodig die je kunt installeren in Google Chrome. Deze kun je hier vinden. Voor de meeste munten gebruik je de Ledger Wallet Bitcoin app, maar voor Ripple en Ethereum zijn er bijvoorbeeld aparte apps. Een overzicht van welke software je dient te gebruiken per munt kun je hier vinden.
Stap 5: Jouw Ledger Nano S is gereed voor gebruik
Je kunt nu jouw apparaat gebruiken op elke computer om betalingen te ontvangen en te verzenden. Alle transacties worden geverifieerd via de display en vervolgens bevestigd met de hardware knoppen.