Het blijkt dat de Centraal Afrikaanse Republiek Bitcoin niet als wettig betaalmiddel heeft aangenomen. Gisteren veroverde een artikel in Forbes Monaco de Bitcoinwereld. Daarin stond dat een Afrikaans land in de voetsporen van El Salvador was getreden en BTC als betaalmiddel binnen zijn grenzen had ingevoerd. Het vreemde was, dat geen enkele andere grote krant het nieuws oppikte. Zelfs de hoofdsite van Forbes niet. Het artikel noemde Bitcoin in de titel, maar veranderde later en sprak over cryptocurrencies in het algemeen.
Wat is het echte verhaal dan? Op 21 april keurde de Nationale Vergadering van de Centraal Afrikaanse Republiek namelijk unaniem de “Wet inzake cryptocurrency” goed. Wat staat er eigenlijk in het wetsvoorstel? De pers weet het niet zeker, maar er zijn hier en daar wat fragmenten opgedoken. Laten we ze onderzoeken en zien wat we kunnen verzamelen.
Wat zei het artikel in Forbes over de Centraal Afrikaanse Republiek?
Het Forbes logo bracht iedereen op het verkeerde been. De publicatie mag dan meestal ondergeïnformeerd zijn over Bitcoin, maar ze zijn een betrouwbare berichtgever dat zijn reputatie niet zou bezoedelen door onbevestigde informatie af te drukken. Maar wat zei Forbes Monaco precies? “De Nationale Vergadering heeft unaniem het wetsvoorstel aangenomen om het plan voor economisch herstel en vredesopbouw van het land op de rails te zetten.”
“De minister van digitale economie, postdiensten en telecommunicatie, Gourna Zacko, en de minister van financiën en begroting, Calixte Nganongo, hebben het initiatief genomen tot en het wetsontwerp ingediend dat zowel het rechtskader voor de regulering van cryptocurrency als Bitcoin als officiële munteenheid in de Centraal Afrikaanse Republiek vaststelt.”
Dus, de verwarring is gerechtvaardigd. Elk bitcoin-georiënteerd Twitter-account trapte erin, inclusief nationale staatsadoptie-expert Samson Mow. Hij was de eerste om het verhaal terug te draaien en een veel betere bron te geven, maar voor we daar op ingaan. Wat zei Forbes Monaco nog meer over de Centraal Afrikaanse Republiek? Nou, zelfs de oppositie stemde voor het wetsvoorstel.
“De parlementaire fracties Mouvement Cœurs Unis (MCU) en Mouvement National des Indépendants (MOUNI), die aanvankelijk kritisch tegenover het project stonden, stemden voor om het belang van de natie te steunen, om te profiteren van welvaart en stabiliteit.”
Wat heeft Samson Mow ontdekt?
Laten we eerst een paar dingen ophelderen. De Centraal Afrikaanse Republiek werd gecontroleerd door Frankrijk tot 1960, toen het land onafhankelijk werd. Ze lijden echter nog steeds onder de gevolgen van monetair kolonialisme. Een belangrijk onderwerp op de Bitcoin 2022-conferentie , de economie van de Centraal-Afrikaanse Republiek draait op de CFA Franc. Een munt gecontroleerd door Frankrijk, Bitcoin lost dat op.
Volgens Samson Mow is de wet die is aangenomen niet alleen gericht op Bitcoin en wil de Centraal Afrikaanse Republiek “nieuwe technologie om oude financiële systemen te omzeilen”. Hij kwalificeert de hele zaak als een “Mixed bag” en geeft een meer directe bron die ons iets meer informatie geeft. De RJDH, een op mensenrechten gerichte organisatie uit de Centraal Afrikaanse Republiek, laat weten:
“De minister van Digitale Economie, Post en Telecommunicatie en de minister van Financiën en Begroting, hebben dit wetsvoorstel ingediend tot vaststelling van een wettelijk kader, regelende in de Centraal Afrikaanse Republiek, cryptocurrencies, in het bijzonder Bitcoin.”
Zo te zien gaat het wetsvoorstel dus over de regulering van cryptocurrency in plaats van over adoptie. En, ook al wordt Bitcoin direct genoemd, het lijkt erop dat het inderdaad over cryptocurrency in het algemeen gaat. De RJDH geeft ook een direct citaat van minister Justin Gourna Zacko, de meest directe bron van informatie tot nu toe:
“Als individu wordt het heel moeilijk om geld van elders naar de Centraal-Afrikaanse Republiek te sturen en ook het ontvangen van geld uit de Centraal Afrikaanse Republiek is ingewikkeld omdat het wordt gecontroleerd, het gaat via de Centrale Bank en, er zijn veel dingen. Met cryptocurrency, is er geen controle meer van de Centrale Bank. Je hebt je geld, je stuurt het naar een investeerder voor een bedrijf, je ontvangt het in elke valuta, je kunt erover beschikken in Dollar, Euro, CFA, of Naira.”
Niet iedereen in de Centraal Afrikaanse Republiek is aan boord!
Volgens de RFI is de steun voor de wet niet zo unaniem als eerder vermeld. Hun artikel citeert oppositiedeputaten die het oude “cryptocurrency is goed voor witwassers” gezang zingen:
“In een brief distantiëren de oppositie-afgevaardigden Dologuélé, Ziguélé en Ngakola, leden van de commissie die het wetsontwerp heeft bestudeerd, zich van het eindverslag. Zij hebben “sterke bedenkingen” geuit. De operatie zal volgens hen “het witwassen van zwart geld bevorderen, het bedje van belastingontduiking en fraude maken”. Zij zijn ook bezorgd over de gevolgen van een dergelijke maatregel voor de donoren. Een dergelijk project “kan alleen maar argwaan wekken” en dreigt “de uitbetalingen van belangrijke instellingen in gevaar te brengen”.
Gevangenisstraf en hoge boetes?
Onthoud, tot het publiek de echte tekst van het wetsvoorstel kan lezen, blijft alles speculatie. Dat gezegd hebbende, gaat het verslag van 24/7 News Bulletin een stapje verder. Eerst zeggen ze: “De Centrale Bank schijnt niet te zijn geraadpleegd, waardoor de daadwerkelijke toepassing van de wet plots nog theoretisch is.” Dit is echter de paragraaf die zorgen baart:
“Elke economische agent is verplicht om cryptocurrencies te aanvaarden als een vorm van betaling wanneer ze worden aangeboden voor de aankoop of verkoop van een goed of dienst. En alle overtreders van de bepalingen van deze wet kunnen een gevangenisstraf van 20 jaar krijgen, samen met een boete van tussen de 100.000.000 en 1.000.000.000 CFA-frank.”
En nu? Is het nodig om zo ver te gaan? Zijn de autoriteiten van de Centraal Afrikaanse Republiek echt zo ver gegaan? Hou Bitcoinsiders in de gaten, we laten het u weten zodra de officiële teksten op het internet verschijnen.