Als het regent, giet het. Tegen een achtergrond van hoge inflatie, een economische vertraging en een markt die blijft dalen, was het voorbije weekend in crypto één van de meest sombere in de recente geschiedenis.
In minder dan 24 uur, zagen we:
- Een 7 uur durende netwerkstoring op Solana
- Een multi-miljard-dollar liquiditeitscrisis op Fantom
- Een $100M gas oorlog met de BAYC land munt
- Twee DeFi uitbuitingen van 8 cijfers op Saddle Finance en Rari Capital.
Met de ene gebeurtenis na de andere, voelde het alsof de cryptowereld aan het afbreken was.
Hoewel elk van deze crisissen ogenschijnlijk getrianguleerd werd, diende het weekend als een ontnuchterende herinnering aan de talrijke obstakels die crypto nog scheiden van massale adoptie.
Web3 mag dan wel de “next big thing” zijn, maar als dit weekend ons iets geleerd heeft, dan is het dat we (nog) niet klaar zijn voor prime time.
Laten we de belangrijkste incidenten van dit weekend eens overlopen en kijken wat we ervan kunnen leren.
Uitval Solana-netwerk
Solana, het derde grootste smart contract platform volgens marktkapitalisatie, kende een zeven uur durende uitval, waarbij consensus verloren ging nadat het netwerk werd overspoeld door een vuurzee van NFT-minting bots.
Dit is Solana’s tweede volledige uitval in minder dan negen maanden, aangezien de blockchain 17 uur downtime kende na een soortgelijk incident in september 2021. Het netwerk zag een extra negen dagen van gedeeltelijke uitval al eerder in januari 2022.
Deze incidenten zijn een grimmige herinnering aan het belang van markten voor transactiekosten voor blockchains. Hoewel het de kosten van transacties kan verhogen (zoals we later zullen zien), zijn fee-markten een disciplinair mechanisme dat blockchains ervan weerhoudt overspoeld te worden door spam-aanvallen en transactie-overload.
Het valt nog te bezien of Solana’s aanhoudende prestatieproblemen schade op lange termijn toebrengen aan zijn veelbelovende DeFi en NFT ecosystemen, maar het zijn de laatste demonstraties van de ontwerpfouten die aanwezig zijn in monolithische blockchains.
Fantoom liquiditeitscrisis
Terwijl Solana een “protocol crisis” doormaakte, kwam Fantom, een andere L1 blockchain met $3.19 miljard in TVL, dicht bij het doormaken van een financiële crisis.
De schrik begon toen een bekende Fantom ‘whale’ bekend als “Roosh” meer dan $50 miljoen FTM positie had in Scream, een geldmarkt, die geliquideerd dreigde te worden. Dit leidde tot de vrees voor een cascade over Fantom DeFi, met velen die speculeerden dat het afwikkelen van de positie van de whale, en de daaropvolgende daling van de prijs van FTM, zou leiden tot een situatie waarin er niet genoeg onderliggende liquiditeit was om alle insolvente posities on-chain te sluiten.
Hoewel het gas op het netwerk piekte tot meer dan 35.000 gwei, en de prijs van FTM op 30 april met 18% daalde toen delen van de positie van de whale werden geliquideerd, is het worst-case scenario uiteindelijk niet uitgekomen.
Hoe dan ook, het incident is een indicatie van de systemische risico’s die altijd aanwezig zijn in DeFi.
APE munt gasfee piek
Yuga Labs, de entiteit achter Bored Ape Yacht Club (BAYC), veroorzaakte opschudding met hun langverwachte munt voor land in Otherside, een in ontwikkeling metaverse project.
De verkoop bracht $317 miljoen op, maar niet zonder enorme gaspieken en congestie te veroorzaken op Ethereum, met prijzen die kortstondig meer dan 8000 GWEI bereikten. In totaal werd meer dan 172 miljoen dollar uitgegeven aan gas, waarbij een groot deel van dat bedrag bestond uit mislukte transacties.
Naast frustratie over de hoge gasprijzen, kwam Yuga ook onder vuur te liggen vanwege het ontwerp van de munt. Hoewel ze hadden gesuggereerd dat ze het mechanisme zouden gebruiken, verliep de verkoop niet via een Nederlandse veiling.
Ook werd bekend dat Yuga voor de muntslag gebruik maakte van niet geoptimaliseerde contracten, wat bijdroeg aan de extreme pieken in de transactiekosten.
In reactie op de gebeurtenissen verklaarde Yuga Labs dat het “overduidelijk was dat ApeCoin zal moeten migreren naar een eigen keten”.
Moet Ethereum schalen of ben je gewoon een verhaal aan het zoeken om je token te pompen Natuurlijk, Ethereum moet schalen. Maar we hebben dit draaiboek ook eerder gezien. Waarom migreren de apen niet naar een L2?
Nog meer grote verliezen..
Alsof uitval en congestie op drie ketens nog niet genoeg waren, ondervonden Ethereum DeFi protocollen ook nog twee hacks met acht cijfers op zaterdag.
De eerste was een $80 miljoen kostende aanval op Fuse, een protocol van Rari Capital en de Tribe DAO dat de creatie van geïsoleerde leenmarkten mogelijk maakt. Aangevallen via een flitslening en gebruikmakend van een re-entrancy kwetsbaarheid, zagen acht pools op Fuse’s Ethereum en Arbitrum implementaties een deel van hun fondsen verloren gaan.
Daarna verloor Saddle Finance, een fork van de gedecentraliseerde exchange Curve, $11 miljoen door een flashloan aanval die de prijs van sUSD/USDC/USDT/DAI manipuleerde, waardoor fondsen uit die pool konden worden weggesluisd.
Deze hacks, die samen 91 miljoen dollar aan gebruikersgeld stalen, zijn de zoveelste in wat nu het slechtste jaar ooit is geworden voor DeFi exploits. Per Peckshield, In iets meer dan vier maanden, heeft DeFi meer dan $1.57 miljard verloren aan hacks. Dit is al $20 miljoen meer dan in heel 2021.
Er is geen risico zonder een evenredige beloning.
DeFi heeft het potentieel om een van de grootste krachten ten goede van de mensheid te worden, maar, zoals wij vaak zeggen, het is het Wilde Westen. Dit nieuwe financiële systeem is een grens en een die nog steeds objectief gevaarlijk is voor gebruikers.
Wees voorzichtig en zorg voor goed risicobeheer – leer de beste praktijken en hoe u zich kunt beschermen tegen hacks.
Crypto is veerkrachtig
Hoewel het er het voorbije weekend somber uitzag, zijn de vier bovenvermelde gebeurtenissen uiteindelijk het bewijs van de anti-fragiliteit van crypto. Ondanks een uitval van de keten, een bijna-liquiditeitscrisis, een gaspiek die de wanhopige behoefte aan schaalbaarheid illustreerde, en meerdere DeFi exploits, bleef de wereld draaien zonder dat er reddingsoperaties van de overheid nodig waren.
Bitcoin, Etheruem, Terra, Avalanche en andere L1’s produceerden nog steeds blokken, Arbitrum en Optimism leverden bewijzen, en DeFi bleef meer dan $150 miljard aan waarde veiligstellen.
Het weekend benadrukte de vele hordes die genomen moeten worden voordat er miljarden aan boord komen.
Maar zoals een bokser een aanval van stoten weerstaat, toonde crypto ons dat het nog steeds een ijzeren kin heeft.
Het boog. Maar het brak niet.