Na jaren van planning, nadert Ethereum zijn langverwachte blockchain upgrade genaamd The Merge. Ervan uitgaande dat alles gaat zoals gepland, zal The Merge Ethereum’s grootste moment tot nu toe zijn, omdat het permanent het onderliggende consensus mechanisme verandert, dat wordt gebruikt om het blockchain netwerk te beveiligen.
Het belangrijkste doel van The Merge is om Ethereum’s huidige proof-of-work consensus mechanisme te veranderen naar proof-of-stake om het netwerk energie-efficiënter te maken.
Technisch gezien is de proof-of-stake keten, genaamd de Beacon Chain, al live, maar het is nog niet geïntegreerd met de hoofd blockchain. Wanneer The Merge plaatsvindt, zal het de huidige blockchain nemen en deze (vandaar de naam) samenvoegen met de proof-of-stake keten. Daarna zal Ethereum draaien op proof-of-stake.
Waarom gebeurt The Merge?
De reden waarom Ethereums ontwikkelingsteam wil overstappen op proof-of-stake is vooral om het energie-efficiënt te maken.
Ethereums huidige consensus mechanisme is gebaseerd op mining, waarbij computer chips worden gebruikt om cryptografische puzzels op te lossen. Hoewel proof of work effectief is, wordt het beschouwd als zeer energie-intensief en leidt mining tot grote hoeveelheden koolstofuitstoot. Geschat wordt dat het Ethereum netwerk ~75 terawattuur per jaar (TWh/jr) verbruikt, wat ongeveer gelijk is aan het jaarlijkse stroomverbruik van Oostenrijk.
Dit is anders in een proof-of-stake systeem, waar de blockchain wordt beveiligd door validators die worden geselecteerd door tokens in te zetten. Validators op Ethereum moeten 32 ether ($48.000) inzetten om in aanmerking te komen. Iedereen kan een validator node zijn, zolang hij aan de stake-eis voldoet. Gebruikers kunnen ook hun activa samenvoegen door hun tokens aan een validator te delegeren en in de beloningen te delen.
Door hun eigen activa als onderpand op te geven, accepteren gebruikers het risico dat als ze kwaadwillig handelen, hun inzet kan worden verlaagd en ze hun eigen fondsen kunnen verliezen. Dit is de stimulans om een positieve speler op het netwerk te zijn. Het is vergelijkbaar met mijnwerkers die moeten investeren in mijnbouwapparatuur en moeten betalen voor elektriciteit om blokken te delven. Het idee is dat het voor netwerkbeheerders voordeliger is om zich positief te gedragen dan te proberen het netwerk aan te vallen.
Maar door het ontginningsproces te verwijderen en te vervangen door staking, verdwijnen de steile kosten die gepaard gaan met het aanschaffen van dure hardware en veel elektriciteit. Als zodanig heeft het de potentie om het Ethereum-project veel energie-efficiënter te maken en de CO2-voetafdruk te verkleinen.
Het Ethereum team heeft voorspeld dat het uitschakelen van Ethereums proof-of-work mechanisme ten gunste van proof-of-stake deze energie-uitgaven drastisch zal verminderen met ongeveer 99,95%, resulterend in een jaarlijkse energie-uitgave van 0,01 TWh/jr.
Wanneer zal The Merge plaatsvinden?
De Ethereum Foundation heeft bevestigd dat The Merge zal worden afgerond tussen 10 en 20 september 2022. Volgens de organisatie zal het evenement in twee fasen plaatsvinden: Bellatrix en Parijs.
Het eerste deel van The Merge genaamd Bellatrix zal plaatsvinden om 11:34 uur UTC op 6 september en zal de Beacon Chain upgraden om deze klaar te maken voor The Merge.
Hierna, in de tweede fase genaamd Paris, zal de proof-of-work keten de overstap maken naar proof of stake. De exacte overgangstijd is nog niet bekend, maar The Merge zal worden uitgevoerd wanneer het netwerk een vooraf ingestelde “terminal total difficulty” bereikt. Gebaseerd op schattingen van de keten, wordt dit momenteel geschat op 15 september – maar het zou kunnen schommelen met een paar dagen aan elke kant.
Wat werd er gedaan ter voorbereiding van The Merge?
Ethereum ontwikkelaars hebben er jaren van planning en iteratie over gedaan om over te stappen op proof-of-stake.
De geleidelijke ontwikkeling naar The Merge kwam in twee mijlpalen. De eerste was de oprichting van The Beacon Chain in december 2020, die de eerste fase van de proof-of-stake overgang inluidde.
The Beacon Chain functioneerde als een proof-of-stake netwerk dat parallel liep aan Ethereum en waar gebruikers ether (ETH) kunnen inzetten. Het doel van de lancering van de Beacon Chain was om er zeker van te zijn dat er genoeg ether gestaked was op het netwerk op het moment dat Ethereum zou overschakelen. Momenteel heeft de Beacon Chain ongeveer 13,2 miljoen ether staked over 418.000 validator nodes.
Een ander doel van de Beacon Chain was het testen van de proof-of-stake consensus in productie voor een substantiële periode zonder het proof-of-work mainnet van Ethereum te beïnvloeden, dat voor miljarden dollars aan activa herbergt.
Gedurende 2022, als voorbereiding op The Merge, voerden Ethereum ontwikkelaars verschillende generale repetities uit op test netwerken – speciale klonen van de Ethereum blockchain die gebruikt worden voor experimentele doeleinden. De ontwikkelaars voeren ook tests uit, schaduwforks genaamd, op het mainnet.
Meerdere testnets, waaronder Kiln, Ropsten, Sepolia en Goerli, hebben The Merge al ondergaan en draaien de volledige proof-of-stake code. Deze generale repetities hebben de kernontwikkelaars geholpen om problemen te ontdekken en de client-software te verbeteren die wordt gebruikt om Ethereum nodes te draaien, zoals Nethermind, Geth, en Erigon. Dit om de overgang van The Merge soepel te laten verlopen.
Zal The Merge Ethereum schaalbaarder maken?
Een veel voorkomende misvatting onder gebruikers is dat The Merge de totale netwerkcapaciteit van Ethereum zal vergroten, wat betekent dat het de blockchain sneller en goedkoper in gebruik zal maken. In werkelijkheid is dat niet het geval.
Omdat de upgrade alleen Ethereum’s consensus mechanisme verandert – hoe het netwerk afspreekt wie blokken in de keten mag maken – zal het niet veel invloed hebben op de regels voor transacties en vergoedingen. Ook de tijd om nieuwe blokken te verwerken zal slechts licht veranderen, van 13 seconden naar 12 seconden.
Dus zelfs na The Merge, kan Ethereum nog steeds gevoelig zijn voor congestie en transactiekosten pieken in tijden van grote vraag. Er zijn andere plannen voor schaalvergroting via een systeem van meerdere lagen – inclusief rollups van meerdere soorten – en het netwerk zal nog wat tijd te gaan hebben om daar te komen.
Tegelijkertijd legt The Merge de basis voor toekomstige schaalvergrotingen op de basislaag, zoals sharding, waarmee de blockchain in shards kan worden opgedeeld en parallelle verwerking van transacties over deze shards mogelijk wordt.
Hoe zal The Merge Ethereums tokenomics veranderen?
De komende Merge heeft ook economische gevolgen. De Ethereum blockchain zal te maken krijgen met een enorme vermindering in uitgifte zodra het upgradet naar het nieuwe consensus mechanisme. Als zodanig is er potentieel voor de tokenvoorraad van ether om deflatoir te worden.
Volgens de huidige schattingen zal het aantal nieuwe ether creaties met bijna 90% dalen na The Merge vanwege het feit dat de validator beloningen aanzienlijk kleiner zullen zijn dan de miner beloningen uitgegeven op proof of work.
Een recente blog post op de belangrijkste website van de Ethereum gemeenschap stelde dat de proof-of-work keten elke dag 13.000 ETH uitbetaalt aan miners. Na The Merge schatte de site dat ruwweg 1.600 ETH betaald zal worden aan validator beloningen, dus een vermindering van 88%. Deze daling in uitgifte komt niet lang nadat Ethereum een burn fee introduceerde. Dit is een vergoeding op elke blockchain transactie die niet naar de miner (of de validator) gaat, maar wordt verbrand en ontoegankelijk gemaakt. Het idee hierachter is om de voorraad ether langzaam te verminderen in de loop van de tijd.
Sinds de invoering van de burn fee zijn meer dan 2,6 miljoen ETH verbrand, met een waarde van ongeveer $3,76 miljard tegen de huidige prijs van ether. Als gevolg hiervan zal het Ethereum netwerk elk jaar veel minder ETH uitgeven en het zal ook elk jaar een grote hoeveelheid ETH blijven verbranden. Als het meer verbrandt dan het uitgeeft, dan zal het netwerk deflatoir zijn – met een aanbod dat elk jaar afneemt in plaats van toeneemt. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als de gemiddelde gasprijs – een kernonderdeel van de transactiekosten – boven de 16 gwei ligt.
Wat komt er na The Merge?
Ervan uitgaande dat The Merge succesvol verloopt, zal het een van Ethereum’s grootste problemen wegnemen – dat van de milieu-impact – en het in staat stellen om zich te concentreren op haar andere kernproblemen, voornamelijk schalen om meer transacties mogelijk te maken tegen lage kosten.
Met het milieuprobleem uit de weg, zou dit een grote impact kunnen hebben op de toekomst van NFTs (waarvan de meeste op Ethereum staan). NFT’s hebben veel critici, die zowel wijzen op technologische problemen als op milieuproblemen. Zonder deze laatste kwestie kunnen ze aantrekkelijker zijn voor critici, maar het is niet noodzakelijk een clean cut kwestie.
Na de samenvoeging zouden er veiligheidsproblemen kunnen zijn. The Merge zal geen impact hebben op contracten die op Ethereum worden ingezet en daarom zouden apps normaal moeten blijven draaien. Maar dat zal mensen er niet van weerhouden om op zoek te gaan naar potentiële problemen om ze te proberen op te lossen of uit te buiten.
Na The Merge zal de gestakede ether op Ethereum vergrendeld blijven. Opnames zullen mogelijk worden na de Shanghai upgrade, die naar schatting ten minste 6-12 maanden na The Merge zal plaatsvinden.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.