Chainalysis – een blockchain analyseplatform – heeft “significant” bewijs gevonden van wash-trading en het witwassen van geld in de opkomende NFT-markt.
Chainalysis in een rapport:
“Zoals het geval is met elke nieuwe technologie, bieden NFT’s potentieel voor misbruik. Het is belangrijk dat terwijl onze industrie nadenkt over alle manieren waarop deze nieuwe activaklasse kan veranderen hoe we de blockchain aan de fysieke wereld koppelen, we ook producten bouwen die NFT-beleggingen zo veilig en zeker mogelijk maken”
NFT en wash-trading
Wash-trading is een illegaal proces waarbij handelaren samenwerken om een bepaalde aandeel op een beurs te kopen in een poging de prijs op te drijven. Er zijn momenten waarop de verkoper en de koper verschillende mensen zijn die samenwerken en er zijn momenten waarop de koper en de verkoper dezelfde persoon zijn.
Wat opvalt aan cryptocurrency exchanges is dat de meeste ervan, in de regel, op de een of andere manier niet gereguleerd zijn. Dit betekent op zijn beurt dat mensen het, althans in theorie, gemakkelijker zouden kunnen vinden om zelf “illegaal” te handelen. Een NFT-houder kan zijn of haar NFT “verkopen” aan een andere portefeuille die hij ook controleert, waardoor de NFT waardevoller lijkt dan hij anders zou zijn.
Chainalysis spoorde wash-trades op door het analyseren van verkopen van NFT’s aan adressen die “zelf gefinancierd” waren – met andere woorden, verkopen die gefinancierd werden door ofwel het verkopende adres, of het adres dat initieel het verkopende adres financierde.
Deze methode leverde resultaten op die honderden wash-traders aan het licht brachten. Eén gebruiker – de meest productieve wash-trader die Chainalysis heeft geïdentificeerd – bleek 830 verkopen te hebben gedaan aan adressen die zelf waren gefinancierd.
Aldus Chainalysis:
“We hebben 262 gebruikers geïdentificeerd die meer dan 25 keer een NFT hebben verkocht aan een zelf gefinancierd adres.”
In totaal hebben 110 van deze gebruikers gezamenlijk bijna $8.9 miljoen winst gemaakt met deze activiteit.
Chainalysis gelooft dat deze fondsen hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn van verkopen aan nietsvermoedende kopers die geloven dat de NFT die ze kopen in waarde is gegroeid, verkocht van de ene afzonderlijke verzamelaar aan de andere.
Hoewel het blockchain-analysebedrijf toegeeft dat het niet “100% zeker” kan zijn dat alle gevallen van NFT-verkoop aan zelf gefinancierde wallets bedoeld zijn voor wash-trading. Echter heeft het hier wel degelijk alle schijn van.
“De 25-transactiedrempel geeft ons een hoge mate van vertrouwen dat deze gebruikers habituele wash-traders zijn”.
Bovendien omvatten de gegevens van Chainalysis slechts transacties in Ethereum en Wrapped Ethereum (een ERC-20 token dat de prijs van Ethereum weerspiegelt). Er is dus waarschijnlijk zelfs sprake van wash-trading die buiten beschouwing wordt gelaten.
Zorgen witwassen van geld
Chainalysis meldt dat de waarde die door illegale adressen naar marktplaatsen werd gestuurd “aanzienlijk sprong” in Q3 2021, en opnieuw groeide tot bijna $ 1,4 miljoen in Q4 2021.
Onder deze illegale waarde werd in Q4 2021 voor ongeveer $284.000 aan cryptocurrency naar NFT-marktplaatsen gestuurd vanaf adressen met sanctierisico.
Dit, zo ontdekte Chainalysis, was te wijten aan transfers van crypto-uitwisseling Chatex, die op de lijst van Specially Designated Nationals van het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control staat.
Deze bevindingen komen te midden van de 8,6 miljard dollar aan cryptocurrency-gebaseerde witwaspraktijken die Chainalysis in 2021 heeft gevolgd.
“Het witwassen van geld, en met name overschrijvingen van gesanctioneerde cryptocurrency-bedrijven, vormt een groot risico voor het opbouwen van vertrouwen in NFT’s, en moet nauwlettender in de gaten worden gehouden door marktplaatsen, toezichthouders en wetshandhavers.”
Kunst en witwassen
Illegale activiteiten, en in het bijzonder het witwassen van geld, hebben de traditionele kunstwereld lang geteisterd, en sommige experts waarschuwen al lang dat NFT’s dit probleem kunnen verergeren.
Eerder maakte Gabriel Hidalgo, managing director bij K2 Integrity, al duidelijk aan Decrypt dat het gebrek aan klantinformatie (KYC) op sommige NFT-marktplaatsen paden creëert om identificatie te omzeilen.
De London Metropolitan Police’s Arts and Antiques Unit vertelde Decrypt eerder ook dat ze zich “zeer bewust” waren van de risico’s rond NFT’s.
“We weten dat de anonimiteit van blockchains de uiteindelijke begunstigden in staat stelt om hun identiteit te verbergen.”
“Het is ook mogelijk dat de uitwisseling van NFT’s tussen gebruikers witwaspraktijken zou kunnen vormen in de vorm van layering of integratie.”
Eerdere rondom NFT
Dit is niet de eerste keer dat de ontluikende markt in verband wordt gebracht met illegale activiteiten.
LooksRare, een op Ethereum gebaseerd NFT-platform, is naar verluidt ook een prominente locatie geworden voor wash-trading.
Afgelopen maand boekte LooksRare hogere handelscijfers dan OpenSea – de populairste NFT-marktplaats in de sector – terwijl het platform talrijke NFT-transacties had opgemerkt die heen en weer gingen tussen dezelfde twee wallets.
Op dat moment leek de LooksRare zich daar niets van aan te trekken, wat tot uiting kwam door een bericht te retweeten waarin een verzamelaar zei dat wash-trading “waarschijnlijk by design” gebeurt, en deze zelfs “geniaal” te noemen.
Kort daarop werd het bericht een tweede keer geretweet , en werd het woord “discussiëren” toegevoegd.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.