maandag, december 11, 2023

Wat is Bitcoin

Wat is Bitcoin (uitleg video)

Nog een Bitcoins video

Bitcoin uitleg

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld: revolutionair, decentraal, neutraal en vrijwillig. Bitcoins zijn digitaal geld en u kunt ze dus gebruiken net zoals Euro’s of Dollars. U kunt er goederen mee kopen, onderling betalingen mee doen, ze ontvangen in ruil voor een dienst, ermee speculeren of ze weer omruilen voor geld. Dit zijn nog maar enkele toepassingen van de ontelbare mogelijkheden die Bitcoin biedt.

Bitcoin is wat ze noemen een “cryptocurrency” het is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het Internet

Bitcoins kan je versturen:
– Direct van persoon naar persoon
– Tegen extreem lage transactiekosten
– Binnen enkele seconden
– Anoniem
– Eenvoudig naar een bitcoin adres
– Via het internet
– Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie

Decentraal

Bitcoin is de eerste decentrale digitale munteenheid in de geschiedenis van de mensheid. Het echte revolutionaire aan Bitcoin is dat er geen centrale instantie of regelgever zoals een centrale bank is die aan de knoppen draait. De uitgifte van nieuwe bitcoins en de controle van transacties worden geregeld door het Bitcoin netwerk zelf. Het Bitcoin netwerk bestaat uit mensen zoals jij en ik die er zelf voor gekozen hebben om de bitcoin-software te draaien (miners). Deze bitcoin software maakt via het internet connectie met elkaar waardoor er een wereldwijd betalingsnetwerk ontstaat zonder centrale autoriteit of knooppunt (blockchain).

Geld in de cloud

Bitcoin kan je zien als geld in de cloud, je kan er altijd en overal bij en betalingen zijn snel en veilig. Doordat het in de cloud zit houdt Bitcoin, net als het internet, geen rekening met landen en grenzen. Een andere goede vergelijking voor Bitcoin is om het te zien als digitaal cashgeld, net als bij cashgeld zijn de bitcoins echt van jou, betalingen gaan direct van persoon naar persoon. Bitcoin transacties zijn ook onomkeerbaar en hebben een hoge mate van anonimiteit. Je hoeft voor het doen van een bitcoin transactie de tegenpartij zelfs niet te kennen of te vertrouwen, het netwerk dient als tussenpersoon en zorgt dat er niet vals gespeeld kan worden.

Makkelijk uitgeven, makkelijk accepteren

Het uitgeven van bitcoins stelt niet meer voor dan het inscannen van een QR code en het drukken op een knop op je computer of smartphone. Bij bitcoin doe je, net als bij cashgeld, een zogenaamde “push”-transactie, jij stuurt het geld in plaats van dat het geld bij je afgeschreven wordt. Niet langer meer hoef je overbodige persoonlijke gegevens in te vullen en niet langer meer hoef je allerlei instanties toegang te geven tot jouw bankrekening.

Het accepteren van bitcoins is eigenlijk even simpel, alles wat je nodig hebt is een bitcoin-adres waarop mensen je kunnen betalen. En heb je geen zin om bitcoins te ontvangen dan kan je deze automatisch om laten zetten naar euro’s door gebruik te maken van een payment provider. Het is snel, simpel en goedkoop, zonder voorwaarden of abonnementskosten.

Waar kan je bitcoins uitgeven?

Op steeds meer plaatsen worden bitcoins geaccepteerd, je kan in Nederland nu al bijvoorbeeld je eten bestellen met bitcoins bij thuisbezorgd.nl of een hotel boeken bij Expedia. We zijn er nog lang niet maar de lijst groeit iedere dag, misschien is het een leuk idee voor uw bedrijf? Kijk op bitcoinspot.nl voor een uitgebreid overzicht van alle plaatsen waar je kan betalen met je bitcoins en voor gratis “wij accepteren bitcoin” raamstickers en advies over hoe bitcoins te accepteren.

Waarom zou je bitcoins gebruiken?

Bitcoins zijn veelzijdig in hun toepassing en er zijn vele verschillende redenen om bitcoins te gebruiken. Redenen kunnen zijn:
– Transacties zijn direct, niet meer 2 dagen wachten op een internationale overschrijving.
– Lage transactiekosten, of je nu 0.1 of 1 miljoen bitcoins overmaakt.
– Geen aankoopfraude of “chargebacks” door onomkeerbare transacties.
– Geen instap of abonnementskosten.
– Geen voorwaarden of beperkingen.
– Onafhankelijkheid van regeringen/grenzen/landen/censuur/restricties.
– Hoge mate van anonimiteit.
– Mogelijkheid om zeer kleine bedragen over te maken (micropayments)
– Mogelijkheid tot diversificatie vanuit euro/dollar.
– Geen banken.

Waar komen bitcoins vandaan?

Bitcoins worden gemaakt door het Bitcoin netwerk zelf. Om bitcoins te kunnen verdienen kan je meedoen aan het Bitcoin netwerk en de rekenkracht van je computer (of speciale hardware) inzetten om bitcoin-transacties te verifiëren en op te slaan. Als je hiervoor kiest doe je meteen mee aan een soort van loterij die je eens elke 10 minuten kan winnen. Als je de winnaar bent krijg je 25 bitcoins en dan begint de loterij weer opnieuw en maakt iedereen weer kans.Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Op deze manier worden de bitcoins gelijkmatig verspreid in het netwerk. Elke 10 minuten komen er dus 25 bitcoins bij en over een paar jaar zal dat gehalveerd worden naar 12,5 enz tot er uiteindelijk 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn.

Kan je bitcoins ook kopen?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om te doen aan mining dus kan je ze op vele plaatsen ook kopen. De makkelijkste manier is om ze te kopen via een zogenaamd wisselkantoor, deze kopen bitcoins in en verkopen ze weer aan de gebruiker met een kleine toeslag. Bij deze tussenpersonen kan je vaak met Paypal of bankoverschrijving betalen wat het aanschaffen eenvoudig maakt.
Een andere manier is om ze te kopen via een zogenaamde exchange. Een exchange koopt of verkoopt geen bitcoins maar brengt bitcoin aanbieders en kopers met elkaar in contact. Kijk op bitcoinspot.nl voor meer info over kopen en verkopen en voor een overzicht van wisselkantoren en exchanges.

Hoe wordt de bitcoin prijs bepaald?

De prijs van Bitcoin wordt niet door een centrale instantie bepaald. Bitcoins worden op vele verschillende plekken verkocht en verhandeld en iedere plek heeft zijn eigen in en verkoopprijs. Er is wel een gemiddelde koers die verkregen wordt door het gemiddelde te nemen van alle grote zogenaamde exchanges en wisselkantoren. Op onze homepage wordt de actuele koers altijd weergegeven.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist